Invent

Hoe schrijf ik mijn CV?


 

 

CV

 

 

 

 

 

Vanaf de rol van Intercedent tot mijn huidige job als Werving & Selectiebureau en Interim Corporate Recruiter, heb ik in de afgelopen 10 jaar heel wat CV’s voorbij zien komen. Hierdoor weet ik waar Recruiters op letten en hoe jouw opmaak een CV aantrekkelijk(er) maakt voor Recruiters om te lezen. Want, Recruiters ontvangen soms wel 70 tot 100 CV’s per vacature en zijn dan genoodzaakt om te ‘screenen’ in plaats van een CV tot in detail te lezen.  

 

 

Allereerst voordat je gaat schrijven naar al die leuke bedrijven, begin met het bedenken wat voor baan/organisatie bij jou past? Lees de vacatures en maak daaruit op welke punten voor jou  belangrijk zijn. Voel jij je thuis bij een multinational of zoek je liever een baan bij een MKB bedrijf? Zoek je een baan waarbij je vooral individueel zal gaan werken of wil je in een klein team gezamenlijke doelstellingen halen?

 

Hieronder een aantal tips op basis van CV’s die ik in de afgelopen jaren heb gescreend: 

 1. Schrijf je CV in chronologische volgorde met de meest recente werkgever bovenaan. Klinkt erg logisch, maar dit doet nog lang niet iedereen terwijl ik persoonlijk vind dat dit een stuk gemakkelijker leest. Bijvoorbeeld: als je ooit bij Defensie hebt gewerkt (wat waarschijnlijk betekent dat je een doorzetter bent en van aanpakken weet) dan is dat minder relevant als je op een salesvacature solliciteert aangezien de dienstplicht sinds 1996 is afgeschaft. Het gaat er dus vooral om wat je nu doet en waar jouw huidige capaciteiten liggen. Als dit je eerste baan was, laat dit dan vooral onderaan je CV staan;
 2. Indien je mooie stages of bijbanen hebt gehad is dit zeker handig om te benoemen áls je als starter solliciteert op de Arbeidsmarkt. Indien je al wat jaren aan het werk bent is het echt niet meer nodig om elke stage/bijbaan te benoemen, het maakt je CV alleen maar langer & wolliger en hierdoor loop je een groter risico om de beoordelende Recruiter de essentie van je CV te laten missen.
 3. Reageer je op een sales  vacature? Pas je CV dan aan met jouw sales ervaring per werkgever. Laat zien op welk niveau je hebt gewerkt, hoeveel omzet je draaide, hoe groot jouw klantendatabase was (actief), of je gewend bent te werken met targets, welke resultaten je hebt weten te behalen, zowel input als output, wat voor gesprekspartners je tegenover je had en/of de grootte van jouw klanten qua omzet en/of personeelsgrootte.
 4. Reageer je daarnaast ook op managementfuncties? Dan adviseer ik je om opnieuw je CV aan te passen met de belangrijkste taken & verantwoordelijkheden op managementniveau. Denk hierbij aan wat de Recruiter wil lezen; hoeveel mensen heb je aangestuurd, wat voor afdeling was dit, wat waren jouw specialiteiten, wat heb je neergezet aan resultaten, was je tevens eindverantwoordelijk voor deze mensen, heb je alleen aannamegesprekken met nieuwe medewerkers gevoerd, of ook beoordelings-, functionerings- en exitgesprekken?
 5. Schrijf bij je opleidingen altijd of je ook het diploma hebt behaald. Indien je veel (interne) cursussen/opleidingen naast je dagelijkse werkzaamheden hebt gevolgd met betrekking tot je werk of persoonlijke ontwikkeling,is dit zeker relevant om te benoemen. Scheidt dit wel van de reguliere opleidingen. Kijk hierbij opnieuw naar de relevantie van deze cursus; een opleiding als manicure is niet relevant als je wil solliciteren voor een vacature als Secretaresse. Weglaten dus.
 6. Schrijf per sollicitatie een aparte motivatie. Ja, dat kost tijd & moeite terwijl je gewoon graag aan de slag wilt. Maar het scheelt je heel wat zinloze of teleurstellende gesprekken bij bedrijven die niet bij je passen. Verdiep je in jouw toekomstige werkgever, lees de website, wat doen ze, hoeveel mensen werken er?. Google:  actuele branche informatie, de organisatie zelf voor (beurs)informatie en kijk eens op Linkedin hoeveel mensen er werken en met hun profiel op Linkedin online staan. Tip: kijk ook eens bij de Linkedin Company Page om te lezen wat ze zelf hebben geschreven en wat de carrièrepaden zijn van de (voormalige & huidige) werknemers. Dit zorgt voor een betere basis bij het solliciteren, je weet immers nu heel goed waarom je daar zou willen werken of je bespaart jezelf een uitgebreide sollicitatieprocedure omdat je je niet kunt vinden in de online profilering.
 7. Maak het onderscheid! Dat wil natuurlijk iedereen, maar hoe doe je dat? Dat jij de juiste persoon bent voor deze vacature zul je  in één oogopslag moeten laten zien. Bijv. zet meteen op de 1e pagina onder je Personalia waarom jij geschikt bent voor deze job, zonder de zgn. ‘containerbegrippen’ zoals: een 9 tot 5 mentaliteit, flexibel, communicatief vaardig. Nee, wat maakt jou de juiste persoon? Vertel iets over jezelf, waar je voor staat, hoe je bent als manager, verkoper, dienstverlener, gesprekspartner etc. Vertel iets uit het verleden, wat heeft jou gemaakt tot de persoon die je nu bent?  En waarom past dat binnen deze werkomgeving?
 8. Wees bereikbaar tijdens je procedures en voorkom te solliciteren als je de dag erna met vakantie gaat. Voorkom spelfouten, let op je taalgebruik, zorg ervoor dat je NAW-gegevens  compleet zijn en zorg voor consistentie in je opmaak en probeer maximaal 2 kantjes te gebruiken. Is je CV ook eenduidig met je Linkedin profiel en heb je je Facebook met je privé foto’s afgeschermd voor onbekenden?
 9. Tot slot: maak je CV SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden (meer informatie over deze methodiek: http://bit.ly/ZfIUL7 ).

8 Responses to Hoe schrijf ik mijn CV?

 1. By leon, 15/03/2013 at 18:19

  Hi Sharon, leuk en goede tips!
  Ik vraag me wel af of een chronologisch cv altijd en voor iedereen geschikt is. Persoonlijk vind ik dat je beter een competentie cv kunt maken bij een ‘carrière move’ of als je net afgestudeerd bent (en nog niet zo veel ervaring hebt).
  groet
  Leon Keemer
  Lifebrander

 2. By Gerard Mulder, 21/03/2013 at 10:38

  Goedemorgen Sharon,

  Bedankt voor je email en verwijzing naar dit Blog. Ik zal de tips goed op me in laten werken en daar waar nodig gaan gebruiken voor mijn CV.

  Met vriendelijke groet,

  Gerard Mulder

 3. By Sharon Timmerman, 25/03/2013 at 11:49

  @Leon , je schrijft zelf al dat het heel persoonlijk is en natuurlijk is een CV dan ook altijd maatwerk. Deze tips zijn gebaseerd op mijn werk en ervaring als (Interim) Recruiter en de CV’s die ik dagelijks onder ogen krijg. Ik hoop hiermee de sollicitanten te laten nadenken over de doelgroep van hun CV, namelijk de lezer/beoordelaar, met als doel dat zij vaker op gesprek zullen worden uitgenodigd door een meer effectief en treffend CV.

  • By Claartje, 28/03/2013 at 10:56

   Daar zit volgens mij de truc. Bij elke sollicitatie bedenken wie jouw CV gaat lezen en wat diegene in jouw CV wil terugzien. Elke keer weer je CV aanpassen (zonder te liegen) en dan natuurlijk wel goed bijhouden welk CV je naar welke organisatie hebt gestuurd.Het is wel heel knullig als je tijdens het sollicitatiegesprek met een andere versie aankomt!

   • By Sharon Timmerman, 29/03/2013 at 10:08

    Inderdaad Claartje. Sowieso is het goed om bij te houden naar wie je allemaal je sollicitatiebrief & CV hebt verzonden. Het komt nog weleens voor dat er een kandidaat wordt gebeld door de organisatie die hij/zij niet zo snel meer in het geheugen heeft staan. Ook solliciteren is dus een vak! 😉

    Je functie hoef je niet zo snel aan te passen, dat zou gek zijn. Het is wel verstandig om je werkzaamheden aan te passen per functie. Je schrijft vaak niet álles op wat je hebt gedaan op een dag, dus kies je takenpakket dat het dichtst bij de vacature ligt.

    Hartelijke groet,
    Sharon

 4. By Sharon Timmerman, 25/03/2013 at 11:50

  @Gerard,

  Veel succes met deze tips en ik hoop dat je hiermee snel een stap zal kunnen zetten naar jouw volgende baan!

 5. By Frank, 09/06/2013 at 12:04

  Ik heb voor verschillende sollicitaties mijn CV aangepast. Wanneer gevraagd werd om bepaalde kwaliteiten, legde ik daar meer nadruk op bij in mijn CV. De opbouw was wel degelijk hetzelfde, maar een toelichting bij een werkgever of studie net wat anders schrijven kan veel doen. Dat heeft uiteindelijk voor mij geholpen. 🙂

  Thanks for sharing Sharon!

  • By Sharon Timmerman, 11/06/2013 at 13:19

   @ Frank, dat is de sleutel! Je moet het Recruiters zo gemakkelijk mogelijk maken. Zij hebben vaak weinig tijd om je CV heel gedetailleerd door te nemen. Hoogtepunten op jouw CV die aansluiten op het functieprofiel ‘triggert’ de Recruiter om je CV weer wat uitgebreider door te nemen. Zo kom je niet meer zo snel op de stapel ‘afwijzen’ terecht.

   Hartelijke groet,
   Sharon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bedrijfsgegevens

Sharon Recruitment & Interim

 • Hogerhorst 91
  6714 LD, Ede
 • Tel. 06 – 33 90 19 88
 • Email
 • KvK: 09206546

Pinterest

Sharon Recruitment & Interim on Pinterest